Hur det började

Enligt vissa började det hela på en kanadensisk skolgård för över hundra år sedan. Några uttråkade skolpojkar ville ha någonting att göra och skapade sig en ny sport att tävla i, detta genom att välja ut några sandiga hål i marken och sedan försöka komma i mål i dem genom att kasta locken från plåtburkar. Idén var mycket enkel och killarna hade knappast kunnat gissa att deras lek ett århundrade senare skulle utvecklas till en internationell sport som folk faktiskt lever på.

Det skulle dröja ganska många årtionden tills detta blev en verklig sport men återigen var det i Kanada det hände. På 1960-talet började man runtom i landet spela en slags form av frisbee golf med vänner, kollegor och bekanta genom att kasta frisbees och burklock mot utsedda träd, stubbar, lampor, skyltar och vad man än kunde hitta som lämpliga måltavlor. Ingen vet riktigt var detta började men den rådande teorin att det var många olika grupper som gjorde det samtidigt både i Kanada och USA, och att man snart började komma samman med detta intresse och satte upp regler samt organiserade tävlingar.

Under 60-talets gång blev detta alltmer organiserat och några fritidsledare och frisbee-tillverkare gick samman för att anordna regelrätta banor. Det hela vara ganska improviserat men samtidigt fantasifullt och roligt upplagt, man satte upp ett antal mål i en lång följd bestående av rockringar, hinkar och nät och de unga deltagarna skulle följa specifika regler.

Idén gjorde succé och under de följande årtiondena bildades det sportföreningar och organisationer i frisbee golf, eller discgolf som sporten också kallades. Idag spelar cirka 35 000 människor i 40 olika länder frisbee golf och det ser ut som att siffran ständigt stiger. Den första banan i Sverige öppnades år 1979 i Kärsön strax utanför Stockholm. Till en början bestod målen av bunkrar, med snart uppgraderade man dem till de numera etablerade kedjekorgarna i stället.