Banor och tävlingar i Sverige

Sedan frisbee golfen kom till Sverige på 1970-talet har det tillkommit många banor och spelare runt om i landet. Man kan hitta allt ifrån rena amatörbanor, skapade av spelarna själva och bestående av egentillverkade mål som träd och bilhjul, till proffsbanor som man betalar inträde för att ha tillträde till. Det är på dessa banor som landets turneringar äger rum och allteftersom sporten blir populärare attraheras fler och fler spelare och åskådare.

Bland Sveriges banor är Järvas Discgolfpark alldeles utanför Stockholm en av de populäraste. Här finns det ett antal banor som man kan spela enskilt på eller i kombination med varandra. Är man nybörjare är 6-hålsbanan att rekommendera, liksom om man vill spela med barn eller kanske inte är i så god kondition. Annars finns det tre 9-hålsbanor som man kan spela i sekvens på om man vill och därmed ha 18 eller 27 hål. Hit kan man också komma för att ta lektioner av de främsta proffsen, liksom vara med i de tävlingar som organiseras två gånger i vecka under vår och sommar.

Ale Discgolfcenter ligger utanför Göteborg och här har man två 18-hålsbanor. Vill man tävla mot sina kollegor och vänner kan man själv organiserar tävlingar här men det finns också turneringar som arrangeras av banan, Ale Club Championship, där årets mästare utses i fyra kategorier: vuxna män och kvinnor, liksom för flickor och pojkar upp till 19 års ålder.

Discgolf Terminalen ligger utanför Skellefteå och här finns det 18 hål som går genom både skogar och parker. Varje avstamp är cementerat och man får verkligen träna på olika tekniker här eftersom naturen är så varierad. Däremot arrangeras inga officiella tävlingar här så det får man anordna själv om man vill.

Dessa banor är alla betalbanor men runtom i landet finns det även många gratisbanor vars kartor kan laddas ner från nätet, men de går också att följa på mobilen.