Frisbee golf

Frisbee golf är en sport som går ut på att man kastar en frisbee utmed en bana på 9 eller 18 ”hål” men i stället för ett hål har man en slags korg som mål i stället. Korgen består av hängande kedjor som tillåter att frisbeen, om den träffar rätt, faller ner på plats och därmed har kastaren lyckats träffa sitt mål.

Denna typ av sport spelas framförallt utomhus av förklarliga anledningar men runtom i världen finns det också inomhusbanor där man kan träna på sin precisionsförmåga eftersom det är just den som avgör om man vinner eller inte. Det som är svårt med frisbee golf är att man måste få in själva tekniken med att kasta en frisbee, som efter att den kastas spinner runt i en kurva, samtidigt som man måste vara riktigt duktig på att sikta. Hur stor kurvan blir avgörs av vinkeln man kastar från liksom hur snabbt och kraftfullt man får iväg disken, vilket måste anpassas efter avstånd och höjd. Det finns därför ett ganska stort antal kast-stilar som man kan träna på och därmed är frisbee golf en sport där det verkligen gäller att hålla tungan rätt i mun!

Ett annat namn för frisbee golf är discgolf och idag spelas sporten i cirka 40 länder. Folk i alla åldrar deltar och eftersom sporten inte kräver att man är i extremt gott fysiskt skick, som så ofta är fallet med så många andra tävlingar, så är det inte ovanligt med äldre deltagare. Framförallt i USA har denna sport börjat bli mycket populär och man räknar med att det är den fjärde som är mest på framväxt i landet; här finns det till och med spelare som lever 100 % på sporten idag. I Sverige har frisbee golf också blivit alltmer populärt och det finns flera klubbar runtom i landet.