Tekniker

Det finns flera olika tekniker att kasta sin frisbee med när man spelar frisbee golf och vill man bli skicklig och börja tävla gäller det att behärska dem. Här kommer några råd och tips på vad man bör tänka på när man odlar sin teknik:

  • Väder och vind. Som bekant är en frisbee mycket känslig för vinden och minsta pust kan få den att komma ur sin planerade bana. När man kastar en disc så går den i en slags kurva och det är därför viktigt att man utvecklar förmågan att beräkna hur man bäst kan undvika detta. Ett sätt är att kasta frisbeen hårdare än man vanligtvis gör och ett annat sätt är att använda sig av en så kallad driver, vilket är en disc som är tyngre i kanterna än i mitten.
  • Avstånd. En frisbee golfbana har oftast 9 eller 18 ”hål” och avståndet från startpunkten till målet varierar mellan 50 och 200 meter i vanliga fall. Banan kan vara rak eller kurvig, platt eller kuperad, och precis som med vinden måste spelaren beräkna vinkeln väl. För längre avstånd bör man satsa på tyngre discar och hårdare kast medan kortare avstånd kräver riktigt fin fingertoppskänsla och precision.
  • Backhand eller forehand. Precis som i tennis talar man om dessa två huvudtyper av kast när man spelar frisbee golf och även om de flesta brukar tycka att forehand är lättast så kan en bra backhand-teknik göra spelaren mycket farlig. Eftersom den kräver mer styrka och en slags ”snap-teknik” där armen nästan fungerar som en slangbella kan man komma längre och rakare med en perfekt backhand. Forehanden är däremot bättre när man behöver sikta på korgen, när man kommit fram till banans slutetapp.
  • Upp och ner kast. Ibland behöver man komma över vissa hinder, som kullar, eller kasta frisbeen i nedförsbacke. Vissa spelare vänder då på discen och kastar med backhand, vilket brukar ge bättre kontroll i detta fall.